torstai 6. kesäkuuta 2013

Terkut Budapestistä!

Me oltiin viime viikolla mieheni kanssa kahestaan neljän yön reissussa Budapestissä. Ja ihanaa oli! Välitän sieltä nyt teille iloiset terveiset, ja voin oikein hyvillä mielin suositella kaupunkia kaikille. Itse olen tällaisten kaupunkilomien ystävä, eli tykkään eurooppalaisista, historiallisista kaupungeista, joista löytyy paljon vanhaa nähtävää. Budapest oli juuri täydellinen kohde tällaiseen lomaan :)


En ehkä innostu kauhean perusteellisesti mitään matkakertomusta kirjoittelemaan, vaan nuo kuvat saa kertoa suurimman osan. Jotain voin kuitenkin kertoa, eli Budapestistä löytyy paljon hienoa nähtävää. Tonava-joki jakaa kaupungin kahtia, Budaksi ja Pestiksi. Joen molemmin puolin maisemat on upeita, ja Tonavan ylittävät sillat ovat kaikki erilaisia ja omalla tavallan kauniita. Budan puolella on upean vehreä Gellért-vuori, jonka laella kannattaa ehdottomasti käydä, sillä sieltä on ihan uskomattomat näkymät joka suuntaan. Budan puolella on myös Linnavuori, jolla sijaitsee kuninkaanlinna ja paljon muuta historiallista.

Vastarannalla eli Pestin puolella komeilee Unkarin suurin rakennus ja Budapestin symboli, eli Parlamenttitalo. Ihan älyttömän hieno! Pestin puolelta löytyy myös shoppailukatuja ja muotiliikkeitä, mutta me ei tällä kertaa käytetty aikaa kauppoihin. Ainoa paikka, jossa kävimme jopa kahtena päivänä ostoksilla, oli Budapestin suurin kauppahalli, joka on myös koko Euroopan suurin. Kauppahalli oli kaksikerroksinen, alakerrasta saa tuoretta ruokaa ja yläkerta on pullollaan käsitöitä ja matkamuistoja. Minä lunastin itselleni sieltä pari ihanaa maatuskaa ja ruusuhuivia ♥.


Budapestissä on todella paljon kirkkoja, joten niissäkin riittää ihastelemista. Muutenkin siellä on onnistuttu säilyttämään hyvin paljon vanhoja rakennuksia ja taloja. Siellä oli aika paljon käynnissä myös kunnostustöitä, joten hienoa että niistä rakennuksista huolehditaan. Muutenkin Budapest oli mun mielestä siisti, ja kaduilla hääräili jatkuvasti työmiehiä ja -naisia siivoilemassa kaupunkia. Rakennuksia ei oltu töhritty siihen malliin, niinkuin esimerkiksi Prahassa.

Ruoka ja juoma oli todella halpaa, ja monet muutkin asiat. Me ei meinattu uskoa, kun saatiin paikallisesta ruokakaupasta viidellätoista eurolla ihan hirveen iso kassi ruokaa! Kun laskettiin, mitä samat ostokset ois tehneet Suomessa, niin ne ois olleet ainakin kaksi kertaa enemmän. Budapestiläiset ihmiset eivät puhu kovin paljoa englantia, enkä muutenkaan menis kehumaan heitä kovin ystävällisiksi, mutta eipäs se meitä sen kummemmin haitannut. Välillä vaan huvitti ja toisaalta taas ärsytti, että miksei kaikissa maissa voida opettaa englantia jo ala-asteelta lähtien..?


Säätkin oli juuri sopivat, eli noin parikymmentä astetta lämmintä ja aurinko paisteli vain silloin tällöin pilvien välistä. Tuuli viilensi kivasti, ja sateilta säästyttiin. Viimeinen päivä oli todella helteinen ja aurinkoinen, joten ihanaa oli sekin. Jos kuitenkin joka päivä olis ollut sellainen sää, niin ei oltais jaksettu kierrellä niin paljoa. Me käytetiin metroa vain yhtenä päivänä, muuten kuljimme kävellen. Kilometrejä kertyi aika huimasti ja kävellen kulkien saa ihan parhaan kuvan kaupungista, näkee ja kokee enemmän.

Ihanan rentouttava loma näin heti kesän alkajaisiksi, vaikka lähtiessä vielä tuntui siltä, että pitäis oikeasti jäädä kotiin töitä tekemään. Onneksi sain karistettua ne ajatuksen melko pian, kun saavuttiin perille. Kyllä oli kivaa olla vaan kaksistaan ja nautiskella!

Tässäpä tulee nyt aikamoinen kuvapläjäys, toivottavasti teidän internetit jaksaa ladata ;)

Kuninkaanlinna

Kuninkaanlinnan alueelta

Kuninkaanlinnan alueelta

Kuninkaanlinnan alueelta

Budapestin Parlamenttitalo

Budapestin Parlamenttitalo

Gellért-vuori

Gellért-vuoren laki ja Vapautuksen muistomerkki

Gellért-vuori

Vapaudensillalla

Vapaudensilta

Margaretinsilta

Ketjusilta


Euroopan suurin kauppahalli, nimeltään Nagycsarnok.

Taideteollisuusmuseo
6 kommenttia:

 1. Aivan kauniita kuvia ja paikkoja. :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :D Vähän eri näköistä, kun täällä Pohjois-Pohjanmaalla ;) Piristävää päästä välillä käymään jossain muualla, mutta vielä ihanempaa on palata takas omaan kotiin.

   Poista
 2. Tutun näköisiä maisemia, kiva että teidänkin reissu onnistui! Eniten Budapestistä ikävöin kauppahallin superhalpoja leivonnaisia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai että, meillä jäi nyt kyllä nuo leivokset maistelematta! :D Kävinkin jo kattelemassa sun reissukuvat, ja harmittaa kun itellä ei ollut tietoa tuosta ihanasta Wamp-torista.. se näytti niin kivalta!

   Poista
 3. Kaunista! Laitanpa tämän listalle "tänne haluan vielä joskus" :)

  VastaaPoista