tiistai 6. elokuuta 2013

Haapajärven kotiseutumuseo

Viime viikon seikkailupäivä Haapajärvellä sisälsi toisenkin museokäynnin, ja kohteena oli tämä ihana kotiseutumuseo. Museoalueelle on rakennettu tyypillinen maalaistalon pihapiiri, johon kuuluu navetta, karjakeittiö, savusauna, luhtiaitta, talli, vilja-aitta jne. En kuvannut läheskään kaikkia näitä rakennuksia, mutta niiden ovet oli auki ja pääsimme tutkimaan niitäkin tarkemmin. Rakennuksissa on esillä niiden käyttöön liittyviä esineitä.

Tämän talon nimi on Ruuskantalo. Kotiseutumuseo kertoo maalaistalon elämästä 1930-luvulla.

Me käytiin ensin siellä Ståhlbergin lapsuudenkotimuseossa ja sen jälkeen täällä kotiseutumuseossa. Nämä kaksi kohdetta oli molemmat todella upeita ja ihastuttavia, mutta huomasin taas niin selvästi että mikä tyyli on minun sydäntä lähinnä, ja se on talonpoikaistyyli. Entisen presidentin kotitalo oli kalustettu hienommin ja katselin ihaillen niitä vanhoja tapetteja ja muitakin yksityiskohtia. Mutta tämä vaatimattomampi maalaistalo iski sydämeen asti, ja kun astuin tuohon tunnelmalliseen tupaan, niin rupesin heti välittömästi vollottamaan niinku pikkulapsi. 

Samanlainen reaktio on sattunut muutaman kerran aikaisemminkin, ja se kertoo siitä että tuollainen aito maalaistalon tupa hirsiseinineen, ruutuikkunoineen, puulattioineen ja uuninpankkoineen on tosi rakkautta mulle. Mun sydän heltyy ihan kokonaan tuollaisessa ympäristössä ja alan ihan hupsuksi itkupilliksi. Istuskelin tuvassa jonkin aikaa ja vain ihastelin sitä tunnelmaa. Joillain on niin kova vauvakuume, että ne käy itkemässä vauvanvaateosastolla. Mulla on ollut niin kova kuume ja palo saada tällainen oma tupa, että se on ollu välillä raastavaa. Onneksi meillä on nyt oma rakkaustalo, niin tässä kotiseutumuseossa vierailu ei aiheuttanut enää yhtään sellaista surullista ja haikeaa oloa!

Komea, korkea katto, täydellinen lankkulattia, himmeli, pitkä pöytä penkkeineen... ♥

Rakastan vanhoja huonekaluja ja nimenomaan talonpoikaiskalusteita. Sellaisia ollaankin meille jonkin verran hankittu ja ne on mun ihanimpia aarteita. Tottakai ihailen hienoja, koristeellisia antiikkikalusteita, jotka edustaa vaikka barokin, rokokoon tai jugendin aikakausia, mutta ne ei oo sitä tyyliä mitä kotiin haluaisin. Arkisemmat ja vaatimattomammat talonpoikaishuonekalut, jotka saa olla kuluneen ja käytetyn näköisiä, on sen mun rakkausjuttu ♥.


Loput tästä päivityksestä onkin ihan kuvien merkeissä, toivottavasti saatte niistä jotain kivaa irti! Mulle jäi nyt ainakin sellainen innostus päälle, että oon jo mietiskellyt missä voisin päästä käymään samantyylisissä kohteissa vielä tänä kesänä. Lauantaina lähetään mun miehen mummun mökillä käymään Kalajoen suunnassa, joten koitan keksiä sille reissulle kaikkea kivaa. Nyt kauniita unia, maalaisromanttisia kuvia!


Tuonne uuninpankolle on kömmitty nukkumaan uupuneena päivän töistä.

Isännän kammari.

Emännän kammari.


Palanen pihapiiriä.

Tämä luhtiaitta on erikoinen portin ansiosta, ja aitta on luokiteltu erittäin arvokkaaksi. Hevoskärryt oli komeat!


Siistissä kunnossa pidetty navetta!

Museoalueella oli tällainen hurjan iso viljamakasiini, joka toimii nyt museoesineiden esittelypaikkana.
Seuraavat kuvat on makasiinin sisältä.

Kirjapaino-osastolla oli paikallisen lehtitoiminnan historiaa.

Räätälin ja suutarin esineistöä.

Siinä on Singeri poikineen ♥.

Aivan ihastuttava kirjoituskone!

1940-luvun pula-ajan kauppatavaroita.

Maalaistalon arkiesineistöä.

2 kommenttia:

  1. Vinkkaampa vielä, että Pyhäjoella on Annalan museo ihan käymisen arvoinen kohde ( http://www.pyhajoki.fi/annalan_museo ). Itse en tosin oo siellä käynyt vuosikausiin ja näyttäis aikataulun mukaan menneen viime viikolla kiinni, on siis kesäisin vaan auki. Mutta siellä on paljon nähtävää ja mooonta rakennusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Jenni! Se kiinnostaa kovasti, ja olin haaveillut pääseväni käymään siellä tänä viikonloppuna, kun lähetään mökille Raahen lähelle, mutta jos museo on tosiaan jo kiinni, niin jäänee sitten ens kesään.

      Poista