keskiviikko 7. elokuuta 2013

Jätteenlajittelu voi olla kivaa!

Meidän kierrätyspöntöt on kaivanneet jo pitkään pientä päivitystä. Pääsin viimein tässä kodissa toteuttamaan mun pitkäaikaista haavetta kunnon kierrätyspisteestä, ja mun visio oli juuri tällaiset kannelliset peltiroskikset. Me ollaan lajiteltu jätteet jo kolmessa aikaisemmassakin kodissa, mutta tilanpuutteen takia ollaan käytetty mielikuvitusta kierrätettävien materiaalien säilömisessä. Näitähän ei viitsi joka päivä olla kuskaamassa kierrätyspisteeseen, vaan ensin kerätään täys pussillinen ja viedään sitten. Meillä on ennen ollut kartongit ja pahvit yhdessä komerossa, lasit keittiönkaapissa, metallit eteisen kaapissa, palautuspullot allaskaapissa, paristot siivouskomerossa ja niin edelleen... joten jos joku väittää, ettei kierrätä tilanpuutteen takia, niin se on ihan itestä vaan kiinni!


Tässä kodissa pääsin toteuttamaan vähän järkevämpää ja toimivampaa systeemiä, ja nyt meidän keräyspaikat on kaikki kuistilla. Se oli heti alusta alkaen mun visio, että teen kuistille oikein kivan kierrätyspisteen. Tällä hetkellä se sisustuksellinen osio tästä projektista on vielä vaiheessa, mutta se ei olekaan se tärkein asia. Jätteiden lajittelu on ollut minusta aina hirmu kivaa ja todella palkitsevaa ja hyvän mielen hommaa, enkä oo koskaan kokenut sitä hankalaksi. Nyt se on vielä helpompaa ja kivempaa!

Nämä Ikean peltiroskikset oli alunperin ihan valkoisia, ja halusin niihin vielä tekstit kylkeen. Tein nämä tekstit ihan vedenkestävällä mustalla tussilla, ensin tietysti luonnostelin lyijykynällä. Nyt jopa vieraat tietää, mihin menee mikäkin. Pullot-tynnyriin tulee kaikki palautuspullot ja -tölkit. Lasi-tynnyriin kerätään kaikki mahdollinen kierrätettävä lasi. Metalli-tynnyriin tulee pienmetalli, jota voi olla mm. säilykepurkit, pantittomat metallitölkit, alumiinivuoat, foliot, tuikkujen tyhjät metallikuoret, metallikannet ja korkit jne. Meillä on usein mun pikkusisaruksia kylässä, ja koitan opettaa heillekin tätä lajittelua. He auttaa reippaasti kotitöissä ja usein juoksutankin pikkusiskoa kuskaamaan keittiöstä lajiteltavaa matskua kuistille pönttöön. Toivon, että siitä tulis hänellekin sellainen luonnollinen asia.


Yllä olevassa kuvassa näkyy vintille vievät portaat, ja niiden vasemmalla puolella on vielä siivouskomero. Sen kaks alinta hyllyä on varattu lajittelulle, eli komerossa on kaksi isoa Ikean kassia, joista toiseen kerätään paperit ja toiseen pahvit ja kartongit. Ja niitähän kertyy! Se yllättää vieläkin, miten paljon vaikka pahvia kertyy kuukaudessa. Siksipä tuleekin aina niin hyvä mieli, kun jaksaa näitä matskuja raahata sinne kierrätyspisteisiin. Ja tottakai isommat ja erikoisemmat jätteet viedään suoraan jätteenlajittelukeskukseen, jollainen löytyy varmasti jo jokaiselta pikkupaikkakunnaltakin. Ainakin täällä! :) Me ollaan kuskattu ainakin rikkinäisiä kodinkoneita ja huonekaluja, maalipurkkeja ja isoa metalliromua jätteenlajittelukeskukseen. Vaatii vähän enemmän vaivaa, mutta kannattaa aina.


Haluaisin noille röskispöntöille sellaisen sivupöydän, jossa on sen pöytälevyn lisäksi alahylly melkein lattianrajassa. Laittaisin nuo pöntöt sinne alahyllylle ja sitä pöytää vois käyttää myös muuhunkin, esimerkiksi sen päälle sais kukkia tai lyhtyjä. Oon pyytänyt isää tekemään tällaisen, jonka voisin sitten ite maalata. Saas nähä miten kauan joudun odottelemaan :) Noh, se odottelu ei haittaa, kun tämä systeemi toimii jo hyvin.

Mää haluaisin haastaa teidät kaikki rakentelemaan teidän perheelle sopivat kierrätyssysteemit! Niinku näette, jätteenlajittelu voi olla myös kivaa ja siitä voi tehdä jopa osan sisustusta! Se voi olla mukava leikki lapsille, ja myös hyvin opettavainen. Toivottavasti sain jonkinlaisen innostuksen syttymään edes yhteen teistä! :)

16 kommenttia:

 1. Ai kuinka kätevää! Taidan kopsata idean mitä pikimmin, meidän uusiin keittiön kaappeihin mahtuisi tuollaiset hyvin. Nyt pyöritetään just sellaista onnetonta paperikassi-pahvilaatikko härdelliä, ei tuu mitään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen järjestely sopiikin teidän uuteen, niiiiiiin ihanaan keittiöön! :) Sitten taas yksi toiminto sujuu keittiössänne mukavammin, kun pääset niitä kasseista ja pahvilaatikosita eroon. Ja tuollaiset peltiroskikset on vieläpä todella hyvännäköisiä!

   Poista
  2. Jep ja sitten ne on pakko viedä heti kun täyttyvät keräykseen! Nyt me viedään täyttynyt pahvilaatikko autokatokseen ja otetaan uusi tyhjä laatikko käyttöön. Ja varmaan jo arvaatkin, että autokatoksessa on "muutama" keräyslaatikko odottamassa toimitusta ;)

   Poista
  3. Heh, vaarallista! :) No, sitten kun on uudet hienot roskikset niin jaksaa varmasti olla vähän skarpimpana, ainakin aluksi ;) Ja kanna ne suoraan autoon, niin sitten on pakko käydä tyhjentämässä vaikka kauppareissulla :)

   Poista
 2. Meillä onneksi mahtuu kaiken muun lajittelemaan laatikoihinsa roskakaappiin, mutta nuo pullot... Ne lojuu muovipussissa keittiön työtason alla ja ärsyttää mua joka kerran kun näen ne. Jotain vastaavaa tynnyriä olen havitellut meillekin, muttei ole oikein sellaista sopivaa tullut vastaan. Vois kyllä ostaa jonkun sinne päin olevan ja tuunata sen omanlaiseksi. :)

  Musta nuo kaikenlaiset tynnyrit on hirmu käteviä. Yks peltinen meillä on marsujen heinävarastona ja yks muovinen oli aikansa pyykkikorina (auttamattoman pieni siihen tarkoitukseen :D ), nykyään se jemmaa osan lankavarastoistani. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eiku tuunaamaan! Siitä tulis varmasti hieno sun käsissä :) Nuo pullot on vaan semmonen tilaavievä juttu, eli jos kerääntyy 1,5l pulloja paljon, niin kovin pieni peltipönttö täyttyy äkkiä. Onneks isompiakin tynnyreitä on ihan hyvin tarjolla :)

   Poista
 3. Kivan näköiset kierrätyspurkit.. Edellisen kirjoittajan tavoin meilläkin suurin osa mahtuu roskalaatikostoon, paitsi pullot.. Elikkäs tynnyrin metsästykseen. :) (kiva blogi muutenkin)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tarpeeksi isoon tynnyriin onneksi mahtuu pullotkin, ja ongelma ratkaistu! Toivottavasti löydät teille sopivan :)

   Poista
 4. Kiitos tästä postauksesta, se ratkaisi mun ongelman! Olen nimittäin jo pitkään ajatellut ostavani tuollaiset samanlaiset pöntöt metalli ja lasi jätteille, mutta meillä ei ole kerrostaloasunnossa niille tilaa, joten homma on jäänyt. Ja nyt vasta tajusin, että kuistin voi korvata yllätys, yllätys PARVEKKEELLA(!), joka on kuitenkin suurimman osan vuodesta vähemmällä käytöllä :D Eli seuraavalla Ikea reissulla pöntöt mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, onpa mukavaa olla hyödyksi! :) Parveke on just hyvä paikka tällaiseen, niin sillekin tulee käyttöä, kun se tosiaan tahtoo jäädä vähemmälle käytölle tiettynä vuodenaikana.

   Poista
 5. Kivat on tynnyrit. :) Mulla on tuommonen iso pyykkikorina. Nykysen asunnon neliöt ei anna myöden tuommosille kierrätysratkaisuille vaan pitää tyytyä ahtaassa rivissä oleviin muovipusseihin kaapissa. Mutta onpahan sitten taas tämäkin idea valmiina kun asunnon koko suurenee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua että pienestä asunnosta huolimatta sulla on se muovipussisysteemi! :)

   Poista
  2. :) Joo, mä kyllä tykkään lajittelusta vaikka ja kuinka! Edellisessä asuinkaupungissa oli tosin taloyhtiöllä paljon enempi lajitteluastioita katoksessa ja täällä joutuu vähän enemmän taivaltamaan. Mutta kun on siihen oppinut että lasipurkki ei kuulu sekajätteisiin niin kyllä olis tiukka paikka se sinne laittaa. :)

   Poista
  3. Niinpä, oikeassa oot! Ja kyläpaikoissa tekee pahaa, jos näkee että kaikki roskat laitetaan samaan astiaan. Mutta jokainen tekee omat ratkaisunsa ja elää sitte niiden kanssa!

   Poista
 6. Mahtava idea!!! Meilläkin jopa mies alkunurinoiden jälkeen lajittelee ja kaikelle on paikkansa, mutta ahtaanlaisesti. Tänpä vois siis kopsata vaikka terassille tän idean.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu! Kyllä sitä vaan vastahakoisinkin tyyppi tottuu lajitteluun! :) Tsemppiä miehellesi! :)

   Poista