keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Polkadot-matto

Viime viikolla puuhastelin todella mukavan mattoprojektin parissa, ja yksi osa sitä oli tämän pikkumaton kuvioiminen. Matto tuntui vähän liian tylsältä minun makuun, kun siinä erottuu nuo eriväriset kuteet aika heikosti. Tämä pikkumatto, niin halpa kuin se olikin, tuntui vähän virheostokselta. Minusta räsymatossa saa näkyä kunnolla eri värit komeina raitoina. Mutta tämä matto olikin ihan selvästi tarkoitettu minulle painatuskokeilua varten.


Olen nähnyt netissä jonkin verran räsymattoja, joihin on maalattu erilaisia raitoja. Siitäpä tuli sitten mieleeni, että entä jos piristäisin tätä nättiä, mutta liian yksiväristä pikkumattoa jollain kuvioilla. Ylläri, ekana tuli mieleen pallokuvioinen matto. Leikkasin kontaktimuovista sapluunan sopivan kokoiselle pallolle. Ensin ajattelin, että alan lätkimään palloja mattoon sen enempää suunnittelematta, ihan vain silmämääräisesti katsoen, että mikä näyttää hyvältä. Tulin kuitenkin järkiini, ja suunnittelin tietokoneella maton mittoja käyttäen, että miten saisin pallot sommiteltua nätisti ja symmetrisesti sopivin välein. Kyllä kannatti, se helpotti kovasti hommaa. Leikkasin vielä kolme sapluunaa lisää, ja maalasin pallot aina rivi kerrallaan. Saihan siinä jonkin verran mittailla, että mihin kohtaan sapluunani lätkäsen, mutta onneksi tällaisessa työssä ei oo niin jutsiinsa millintarkkaa.


Mulla on Emo-Tuotannon väritöntä painoemulsiota, ja väripigmenttejä nestemäisenä pikkupulloissa. Niistä sekoitin kahta eri painoväriä palloja varten. Päätin levittää värin siveltimellä, ja se toimi tuossa kyllä hyvin. Kuivuminen vei aika kauan, kiinnitin painovärin vasta seuraavana päivänä. Värihän pitää kinnittää kuuman avulla kankaalle, jotta siitä tulee pesunkestävä. Minä pääsin siinä vähän helpommalla, kun käytin kuumaprässiäni tähän hommaan. Jokaisen pallon silittäminen erikseen silitysraudalla ois vienyt paljon aikaa.


Lopputuloksesta tuli hurjan hyvä, ja tämä pikkumatto pääsi osaksi isompaa kokonaisuutta, josta tulee sitten juttua vähän myöhemmin. Tällä hetkellä meiltä ei löydy enempää mattoja taiteilua varten, mutta ois kyllä tosi kivvaa tehdä joskus joku toinenkin mattohommeli. Tähän ei mennyt edes kovin kauan, ehkä yhteensä parisen tuntia hääräämistä. Onnistuminen on ihana tunne! :)

Jos innostuit kokeilemaan, niin tähän hommaan käy varmasti oikein hyvin myös askartelukauppojen kangasvärit. Ainakin Sinooperi, Sinelli ja Kärkkäinen myy valmiita kangasvärejä, joissa on ihan sama idea, että väri kiinnitetään kuumalla. Ohjeet löytyy varmaan niistä purkeista, netistä tai kaupantäteiltä (no Kärkkäiseltä ei välttämättä löydy asiantuntemusta). Itekin oon askarrellut askartelukauppojen kangasväreillä monia vuosia sitten, ennenkuin olin vielä yhtään opiskellut kankaanpainantaa. Kontaktimuovista on tullut leikeltyä jos minkälaista sapluunaa ja painoin kuvioita ja tekstejä vaatteisiin, verhoihin, laukkuihin, kasseihin... koukuttavaa hommaa, ja näin saa persoonallisia, itsetehtyjä lahjojakin helposti. Antakaapas mielikuvituksen lentää, ja eikun kokeilemaan!

Oikein lämpimät tervetuloatoivotukset uusille lukijoille! <3

7 kommenttia:

 1. Siis kerrassaan hurmaava räsymatto- tuunaus! :)

  VastaaPoista
 2. Huippukiva idea ja upea lopputulos!

  Ja keittiön muutoskin on ihan mahtava! Kiitos taas kauneusannoksesta!

  VastaaPoista
 3. Voi vitsit mikä idis! Todella kaunis matto

  VastaaPoista
 4. Kiitos kaikille kivoista viesteistä! <3

  VastaaPoista
 5. Tästä tuli niin hyvälle mielelle. Todellinen väripilkku :)

  VastaaPoista