tiistai 5. heinäkuuta 2016

Keittiörakkautta

Ihanaa päästä esittelemään jo helmikuussa tehdyn pienen keittiöremontin tuloksia. Vaikka tässä on kerennyt kulua muutamia kuukausia, aihe ei ole vanhentunut, vaan olen ihan joka päivä hirmu iloinen ja tyytyväinen näistä pienistä parannuksista! <3

Päätimme käyttää joulukuussa tulleet veronpalautusrahat järkevästi ja sijoittaa ne kodin laittamiseen, ja keittiössä vaivasi muutamat asiat. Liesituuletin oli vanha ja tehoton, ja muutenkaan se liesituuletinmalli maustekaappeineen ei miellyttänyt. Pöytätasoon upotettu keraaminen liesi oli halki koko leveydeltä, ja kaksi keittolevyistä ei toiminut (näin oli jo ihan taloa ostettaessa). Astianpesukoneen tiivisteet vuosivat sivuista aina tietyillä pesuohjelmilla. Keittiön pöytätasot oli vaaleanbeigeä/harmahtavaa "marmorikuvioista" laminaattia. Keittiönkaappien sävy oli sellainen jännä kellertävä kermanvaalea. Eli muutamia pieniä asioita, jotka kaipasi joko raikastusta tai uusimista.


Puhun mielellään vain pienestä keittiörempasta tai muutoksista/parannuksista, sillä kaikkea ei todellakaan laitettu uusiksi, niinkuin keittiöremontista vois päätellä. Yleensä kun ruetaan uusimaan keittiötä, se tehdään oikein perusteellisesti. Meillä oli yhden päivän ajan täällä yksi kiva remppamies hommissa, hän hoiti sellaiset työt, mitä itse ei olisi osattu tehdä. Muun muassa purkaminen, maalaaminen, tapetointi, noiden avohyllyjen tekeminen ja asentaminen kävi iteltä, ja työmies hoiti tiskialtaan, hanan, astianpesukoneen, lieden ja liesituulettimen asennukset.

Pöytätasot vaihtui kokovalkoisiin, ja tiskialtaaksi valitsin ihanan valkoisen kvartsikomposiittialtaan. Minusta onkin tullut nyt melkoinen tiskialtaan puunaaja, kun koitan pitää sitä hyvänä (eli valkoisena) hoito-ohjeiden mukaan. Olen myös ihan rakastunut tuon uuden hanan muotoiluun ja on se toki muutenkin ollut erittäin hyvä käytössä. Vanha uuni ja pöytälevyyn upotettu keraaminen liesi vaihtuivat ihan perinteiseen, jopa vähän retrohtavaan lattialieteen. Nykyajan liedet on liian modernin näköisiä minun makuun, enkä tykkää myöskään yhtään keraamisesta keittotasosta. Halusimme myös pikkusen tiivistää keittiötä, että seinustan oikealla laidalla olevan leivinuunin eteen saisi lisää tilaa. Uusi lattialiesi ja liesituuletin ovat 50cm leveitä (entiset oli 60cm), joten saatiin ruhtinaalliset 10cm lattiatilaa leivinuunin edustalle. Niin pieni muutos, ettei siihen kukaan muu varmaankaan kiinnittäisi huomiota, mutta iso parannus meille, jotka leivinuunia käytämme.

Keittiönkaappien ovet maalautettiin täällä Haapajärvellä työkeskuksessa. Hyvät ovet sai taas rutkasti jatko-aikaa, ja oikein kohtuulliseen hintaan. Työnjälki oli ihan täydellistä, ja uusi valkoinen väri niin raikas, kun entiseen vertaa. Hyvässä kunnossa olevat laadukkaat ovet sai rutkasti jatkoaikaa, niistä tuli kuin uudet.


Heti silloin ensimmäisenä iltana kolme ja puoli vuotta sitten, kun saimme Haukkuojan talon avaimet käteen, aloitin keittiön välitilan laattojen maalaamisen beigestä valkoiseksi. Nyt päätin tämän pienen keittiörempan yhteydessä maalata kaakelit uudelleen valkoiseksi, ja siihen päälle tein söpöjä vaaleanpunaisia salmiakkiruutuja koristeeksi. En halunnut keittiöstä liian valkoista, se ei ole yhtään meidän tyyliä. Vaaleanpunaiset ruudut on maalattu myös kaakelimaalilla, sekoitin valkoisesta ja pinkistä Ronsealista sopivan sävyn. Ruutujen maalaamisessa oli älyttömän kova homma, tein sitä kuusi tuntia putkeen, ruutu kerrallaan. Onneksi näin jo heti alkuvaiheessa, että lopputuloksesta tulee juuri niin ihana kuin kuvittelinkin. Hyvin jaksoi sitten hoitaa koko urakan kerralla.


Kaikista ihanin muutos on minusta se, että saatiin keittiön ikkunan vasemmallekin puolelle avaruutta ja tapettia. En tykännyt entisestä liesituulettimesta, enkä varsinkaan siitä sen yläpuolella olevasta kiinteästä maustekaapista. Meillä ei ollut siellä juuri mitään, ja se varjosti ikkunaa. Keittiön yläkaappien entiset avohyllyt oli rumat, kaapinrunko hyllyineen ilman ovea. Nyt kun ne poistettiin, saatiin aika paljonkin tuvassa olevaa ihanaa kirsikkatapettia keittiön seinälle. Uusi liesituuletin on niin nätti, ja avohyllyt paljon kauniimmat kuin entiset. Keittiön ikkuna pääsee nyt niin paljon paremmin oikeuksiinsa, kun sen molemmin puolin on poistettu yläkaapit kokonaan.


Selailin vanhoja valokuvia, kun halusin muistella miten paljon keittiö on tässä muutamassa vuodessa kerennyt muuttua meidän omien mieltymysten mukaiseksi. Ja paljon hyvää ollaankin saatu aikaiseksi! Tässä vielä kuvia muutoksista matkan varrelta:

Otin tämän kuvan syksyllä 2012, kun me käytiin katsomassa taloa ensimmäisen kerran. Tämä onkin niitä harvoja kuvia, joissa näkyy nuo keittiön välitilan laatat alkuperäisessä beigessä/vaaleanruskeassa sävyssä. Minulla kun oli niin kamalan kova kiire saada kaakelit heti ensimmäiseksi maalattua, kun pääsimme muuttamaan! :) Tästä kuvasta näkee hyvin, miten paljon ahtaamman näköinen keittiö oli ennen, kun ikkunan molemmin puolin on kaapit, ja iso jääkaappi sekä pakastin vie myös paljon tilaa.

Ensimmäisen asutun puolivuotisen ja hartaan harkinnan jälkeen me päätettiin, että vaihdetaan suuri pakastin ja jääkaappi yhteen yhdistelmäkaappiin. Kaksi ihmistä ei mitenkään tarvi noin jättimäistä pakastinta, jääkaapista puhumattakaan. Osa hyllyistä ammotti tyhjyyttään, ja ei kyllä huvita kuluttaa sähköäkään tuollaisiin turhan isoihin laitteisiin. Suurin syy tälle muutokselle oli kuitenkin tuvan komein ja isoin ikkuna,  joka joutui olemaan ihan kiinni pakastimessa. Ei ollenkaan kaunis ratkaisu!

Tässä tuore lopputulos loppukesältä 2013. Kirsikkatapettia oli enää niin vähän jäljellä, että tuo pakastinkaapin takaa paljastunut pieni seinänpätkä on taidokkaasti kasattu kuudesta eri tapetinpalasesta! :D Tästä muutoksesta on nyt kolmisen vuotta aikaa, ja ollaan pärjätty aivan mainiosti tuolla yhdistetyllä jääkaappi-pakastimella. Riittävästi säilytystilaa meidän tarpeisiin. Ja mikä parasta, koko talon suurin ikkuna tulee nyt kauniisti esiin. Puusohvassakaan ei ole vielä koristemaalauksia. Ja keittiönkaappien beige sävy tulee hyvin esiin.

Jonkin ajan päästä alkoi tuntumaan, että keittiön ikkunan oikealla puolella oleva seinäkaappi pitäisi ottaa pois. Yleensä kun saan jonkin idean, niin sitä sitten yhdessä mietitään pidemmän aikaa, eikä rueta hetken mielijohteesta toteuttamaan. Tätäkin taidettiin suunnitella pidemmän aikaa, kunnes oltiin molemmat samaa mieltä, että ikkunan alla oleva laatikosto ja oikealla oleva seinäkaappi saa lähteä. Tästä kuvasta näkee hyvin, että miten lähellä leivinuunia tuo seinäkaappi on. Se näyttää ihan kauhean tungetulta tuossa ikkunan ja uunin välissä. Myös kaakelit lähti seinästä, tilalle tuli kirsikkatapettia ja puolipaneelia, niinkuin muuallakin tuvassa. 

Tässä vaiheessa (syksyllä 2014) minä olin jo hirmu tyytyväinen meidän keittiöön, oli ihanaa saada se kaappi pois tuosta seinältä varjostamasta leivinuunia! Ikkunan alla ollut laatikosto oli leveämpi kuin kuvassa ruokapöydän takaa pilkistelevä patakaappi, joten jo tämän muutoksen aikana me saatiin leivinuunin eteen lisää tilaa. Nyt kun viimeisimmässä remontissa lattialiesi vaihtui kapeampaan, leivinuunin eteen on tullut yhteensä noin 25-30cm lattiatilaa lisää. Se on iso muutos, kun ennen piti änkeytyä ihan ihme asennossa lämmittämään uunia. Keittiö oli alunperin niin äärimmilleen täyteen tungettu, että on ollut ihanaa saada väljyyttä ja ilmavuutta. 

Pitkään nautiskelin ihan tyhjästä ja avarasta seinästä keittiön ikkunan oikealla puolen, mutta tiesin kyllä että jossain vaiheessa siihen tulee jotain pientä hyllyä tai muuta. Kun sopivan ihanat hyllyt löytyi, ne pääsi paraatipaikalle seinälle. Tästä kuvasta näkee nyt tuon vanhanmallisen liesituulettimen ja sen päällä olevan maustekaapin. Ihanaa, ettei niitä enää ole. 

Lopullinen Haukkuojan keittiö on tässä kaikessa söpöydessään juhannuksena 2016. <3 Nyt en usko, että tarvitsee olla tekemässä mitään pitkään aikaan. Aika vasta tapetoitiin myös tuo jääkaapin vasemman kyljen peittävä seinälevy. Ihana pieni juttu sekin, mutta niin iso muutos parempaan. Ennemmin katselen kirsikkatapettia, kuin valkoista lastulevyseinämää.


Paljon terveisiä Haukkuojan onnellisesta tuvasta, jossa iloitaan joka päivä meille parhaasta keittiöstä. <3

11 kommenttia:

 1. Oooh, ihan mieletön muutos ja upea lopputulos! Sulla on kyllä taito käyttää värejä, ihailen :)Hyvä idea myös tuo seinälevy jääkaapin kylkeen, taidan pölliä sen Torpalle kun rosterinen jääkaapin seinusta hieman häiritsee vanhassa tuvassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän! Ollaan kyllä oltu itsekin niin tyytyväisiä. Kompakti keittiönurkkaus, jossa juuri ja juuri mahtuu kaksi yhtä aikaa hääräämään :) Jääkaappiin kävis varmasti hyvin myös se dc-fix kontaktimuovi..? Itse en oo vielä lähtenyt sitä kokeilemaan mihinkään, mutta oon kyllä nähnyt kaikenlaisia hienoja päällystyksiä sillä tehtynä, mm. just jääkaappeihin.

   Poista
 2. wow I love your house and the kitchen. Its sooo colourful and friendly.... have you got a tutorial for the hangings with the straws??? I dont understand finish and the translating of your blog is not really good. So I hope we stay in contact. I have also a little blog, but yours is really supiduppi!!
  Great hugs from Caro Freiburg Germany

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Caro! Thank you so much, and sorry that my blog is only in Finnish. I don't have tutorial for those straw mobiles, i'm so sorry. I borrowed tutorial book from my local library, and I don't have it anymore. This mobile is called himmeli here in Finland. Traditionally himmeli is made from rye straws, but my mobiles are more modern version of himmeli and made from plastic straws. Try to google "straw mobile" or "himmeli" if you would find some instructions. Or you can ask from your library. Good luck and thanks again! :) <3

   Poista
 3. Ihana, ihana keittiö!!!
  Tuo liesituulettimen vaihto muutti ilmettä todella paljon. Ja muutenkin raikkaampi meininki. Oli kiva katsella ennen- ja jälkeen -kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiiiitos Jaana! :) Kyllä voikin niin pieni juttu kuin liesituulettimen vaihto muuttaa koko ilmettä. Minustakin oli hauska kaivella noita ennen-kuvia esiin, ja oikein yllättyä tuloksista.

   Poista
 4. Upeaa että olit nähnyt vaivaa noiden ennen ja jälkeen kuvien laittamisessa. Oli mielenkiintoista verrata. Kaunis on kyllä nyt keittiö. Hymyn tuo kasvoille nuo kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle! :) On se vaan niin paljon helpompi havainnoillistaa kuvien kanssa, kuin yrittää sanoin kertoa että mitä on muuttunut. Ja itsekin helposti unohtaa jotkin pienet asiat, ja kuvat taas muistuttaa mitä on saanut aikaan.

   Poista
  2. Kiitos sinulle! :) On se vaan niin paljon helpompi havainnoillistaa kuvien kanssa, kuin yrittää sanoin kertoa että mitä on muuttunut. Ja itsekin helposti unohtaa jotkin pienet asiat, ja kuvat taas muistuttaa mitä on saanut aikaan.

   Poista
 5. Hieno muutos, niin kotoinen keittiö. Mistä noi ihanat pienet himmelit? Jos itse teet olisin kiinnostunut ostamaan :-)
  - Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Sari! Himmelit on tosiaan minun tekemät, ja niissä on käytetty ohuita muovipillejä. En ole ainakaan vielä tehnyt tuollaisia myyntiin, ei tahdo aika riittää kaikkeen. Nuo on nyt ihan ekat mitä oon koskaan tehnyt. Noita olisi ihana tehdä nyt vaikka jouluiseksi myyntituotteeksi, mutta saas nähdä kun mulla on suunnitelmissa myös montaa muuta joulutuotetta ja kaikkia en luultavasti taaskaan ehdi :(

   Poista